слика на подигнувачот
Преклопување на страници

Презентација на концептот Аутистенција

Регистрирајте се тука - Внесете тука

Соопштение за печат 21 : По околу две години работа за изградба на оваа платформа за взаемна помош (без помош, без средства и без многу знаење), за жал, веќе не е можно да продолжам да ја развивам затоа што француското Министерство за надворешни работи има мои додаток за попреченост (аутизам) откажан (на крајот на 2020 година) со образложение дека живеам надвор од Франција. Па сега имам други приоритети освен оваа страница, и големи тешкотии за да преживеам.

Овој систем е веќе во голема мерка функционален (главно нема функција на класифицирани и управување со семејни групи („AutPerNet“)), но тешко дека некој го користи затоа што никој не го знае тоа, и - дури и ако го добив мојот додаток - не можам се грижи за сè (дизајн, градба, промоција, управување и сл.).

Покрај тоа, некои одлики може постепено да исчезнат затоа што не можам да си дозволам годишно обновување на лиценцата (како што се 79 € за управување со проекти, 49 € за менија и многу ситници).
Благодарам Gtranslate кој ја даваше годишната лиценца (80 УСД) веќе две години и која е одлична ерменска компанија секогаш проактивна во помагањето (и која сигурно помогна 100 пати повеќе од сите заедно и бесплатно).
(Способноста да се преведе сè на кој било јазик е во срцето на концептот.)

Им благодарам и на неколкуте луѓе што се обидоа да ја користат страницата и на сите што се пријавија.

Голема штета е да се стави овој проект во кома кога тој сè уште не е роден уште, и пред сè е многу апсурдно кога на толку многу аутистични лица и семејства им е потребна помош и дека би било можно да се подобрат работите со организација.

Овој проект беше замислен токму затоа што има потреба од помош, но кога нема дури и пристојна минимална помош за да се направи тоа, и кога, покрај тоа, Франција (особено хендикепирана земја за аутистични лица, и крајно смртоносна) одлучи да донесе работите се уште потешки, едноставно е невозможно.

ЕЛ

Аустиноста е мултифункционална алатка
за взаемна помош помеѓу лицата со аутизам
и родителите со помош на волонтери.

Тоа главно се потпира на оваа веб-страница и е бесплатно.

Компоненти

Прашања и Одговори

Ова е систем на прашања и одговори поврзани со аутизам и не-аутизам.
Благодарение на гласовите, најдобрите одговори автоматски се ставаат на врвот.
Овој систем треба да биде корисен за неаутистичните лица со цел да се добијат одговори од аутистични лица (кои знаат подобро за искуството да се биде аутистичен) и, реципрочно, треба да помогне и да се одговори на прашањата на аутистичните лица за неаутизам.

Отворете ја компонентата Прашања и одговори во нов прозорец

Форуми

На Форумите може да разговарате за теми или проблеми поврзани со аутизмот или со нашите организации или проекти, дури и ако не сте дел од работна група.
Повеќето форуми се поврзани со работна група или група на лица.

Отворете го списокот на сите Форуми во нов прозорец

Работни групи (организации)

Работните групи (за организации) се една од најважните компоненти: тие се користат за да им помогнат на корисниците на аутизам и нивните родители, на нашите „Услуги“ и на другите наши концепти и веб-страници.

Отворете го списокот на работните групи за организации во нов прозорец

Групи на лица

Овие групи им помагаат на корисниците да се сретнат и да соработуваат според нивниот „вид на корисник“ или нивниот регион.

Отворете го списокот на Групи на лица во нов прозорец

„Оддели“

„Одделенијата“ се користат за разни видови помош, особено благодарение на волонтерите.

Отворете го списокот на Оддели за помош во нов прозорец

Услуги

Овие се услуги предложени на лицата со аутизам и на родителите, како што се:
- служба за итна помош (да се направи, со „тим против самоубиство“),
- „AutiWiki“ (база на знаење, прашања и одговори, водичи за резолуција - во фаза на изградба),
- служба за вработување (во изградба),
- и повеќе во иднина (за различните потреби, како домување, здравје, креативност, експериментирање и патувања, итн.)

„Развој“

Овој дел е наменет да им помогне на корисниците да ги развијат своите проекти на алатки, системи, методи и други работи корисни за лицата со аутизам.


Поддршка за страницата

Делот со прашања и одговори во врска со техничките прашања или за концептот за Антизам.

Отворете ги ЧПП со помош во нов прозорец

Компоненти што треба да се инсталираат во иднина

„Потреби и предлози“ : Ова ќе овозможи да ги објавите барањата за помош и предлозите за волонтирање, како и списоците за работни места.

„AutPerNets“

Друга клучна компонента е системот „AutPerNets“ (за „Аутистични лични мрежи“).

Секоја аутистична личност може да има своја AutPerNet тука (со која можат да управуваат нивните родители доколку е потребно); тој е дизајниран да ги собере и да ги „синхронизира“ сите луѓе кои се „околу“ аутистичката личност или кои можат да и помогнат, со цел да сподели информации и ситуации, да се придржува кон кохерентна стратегија.

Навистина, правилата треба да бидат секогаш исти, и тие треба да се применуваат на ист начин, во спротивно тие ќе бидат сфатени како неправедни или апсурдни, затоа нема да се следат.

Родителите можат да го користат својот AutPerNet за да испраќаат видео записи за ситуациите или однесувањето на нивните деца со аутизам и можат да поканат некои корисници на кои им веруваат, за да ги анализираат и да ги пронајдат објаснувањата.

Како и сите групи, тие можат да имаат своја сала за видео состаноци.

AutPerNets се приватни или скриени групи, од очигледни безбедносни причини.

И тие се бесплатни, како и сите услуги што ги нуди Антистион.

алатки

Автоматски превод

Овој систем им овозможува на секој во светот да соработува, без бариери.


Систем за управување со проекти

Ова е основната компонента на страницата.
Тоа ви овозможува да креирате разни проекти во рамките на која било група (работни групи, групи на лица, „AutPerNets“).
Секој проект може да има пресвртници, списоци со задачи, задачи, под-задачи, коментари, рокови, одговорни лица, табла Канбан, табела Гант, итн.

Ако сте во моментот најавени, можете:

- Погледнете ги списоците со Задачи во {* DEMO * проектот in, во нов прозорец

- Погледнете ги сите ваши проекти (каде што сте овластен учесник) во нов прозорец

Преведени текст разговори

Овие разговори, кои постојат во секоја група, овозможуваат дискусии помеѓу корисниците кои не зборуваат на ист јазик.
Некои групи, исто така, имаат посебен систем за разговор синхронизиран со апликацијата „Телеграм“, овозможувајќи да се дискутира тука и во нашите телеграмски групи истовремено.


Документи

Ова им овозможува на корисниците да најдат информации за концептот „Аустизам“, за страницата и како да ги користат компонентите и алатките и за различните проекти на работните групи.
Различен е од AutiWiki, а тоа е за информации за аутизам.

Отворете ја документацијата во нов прозорец

Видео разговори

За најавените корисници, ние нудиме начини да дискутираат лесно преку глас (со или без веб-камера), со цел да разјаснат некои аспекти на проектот или да си помагаме едни на други.


Виртуелни простории за состаноци за групи

Секоја група има свои простории за виртуелни состаноци, каде е можно да се дискутира во аудио и видео, да се користи разговор со текст, да се споделува десктоп екранот и да се подигне рака.


Коментарите може да се одговорат преку е-пошта

Оваа алатка им овозможува на корисниците да одговорат преку е-пошта на одговорите што ги добиле преку е-пошта на нивните коментари. Ова може да биде корисно за лицата кои не сакаат секогаш да ја посетуваат или најавуваат на страницата.

Алатките што треба да се инсталираат наскоро

„Коментари за лепливи белешки“ : Оваа алатка им овозможува на учесниците на одредени проекти да додадат коментари како „лепливи белешки“ каде било на страниците, со цел да разговараат за прецизни точки со колегите.

„Кориснички белешки“ : Оваа алатка им овозможува на корисниците да земат лични белешки на кое било место на страницата (на пример за време на состаноци) и да ги зачуваат и организираат.

Проект АБЛА

„Проектот АБЛА“ (Подобар живот за лицата со аутизам) е проект на меѓународна соработка помеѓу сите соодветни лица и субјекти, предложен од Австриска дипломатска организација со цел да се подобри животот на лицата со аутизам со намалување на недоразбирањата и проблемите и што се потпира на системот за Антизам.

Погледнете ја презентацијата на проектот АБЛА во нов прозорец

Придружи се на авантурата

Не плашете се од очигледната сложеност
или од идејата дека „не можете да го направите тоа“.
Само експериментирајте неколку нови работи, како што правиме.
Секој може да помогне, никој не е бескорисен.
Помошта не е луксуз за луѓето со аутизам.

Направете ја вашата сметка сега, лесно е...

Повеќе детали

Кликнете овде за да прикажете подетални информации во врска со концептот Аустизам

  Овој концепт на практична помош за лицата со аутизам е комплементарен Аутистан.org, што е за причината за аутизмот воопшто (особено со јавните власти), а не за поединечни случаи.

  Овој проект на систем на взаемна помош е неопходен затоа што јавните агенции и другите агенции не обезбедуваат (или многу малку) неопходна помош на лицата со аутизам (и нивните семејства).

  Како и сите наши концепти, тука се аутистичните лица кои се во центарот на проектот.
  Но, спротивно на концептите „Аутистан“, ние - аутистиката - сме во центарот, но не насочуваме сè.
  Ние сакаме оригинален систем на самопомош и споделување, заснован на идејата дека на секого им е потребна, и дека ниту луѓето со аутизам ниту родителите не можат да ги намалат нашите тешкотии само со правење работи.

  Една од основите на овој концепт е фактот дека секоја личност со аутизам има потреба од лична мрежа на самопомош. Очигледно е, но ретко постои.

  Овој проект може да даде резултати само со учество на голем број лица.

  Со цел да се има единствен работен простор, концептот „Аустизам“ управува и со реализација (но не и во правец) на сите проекти за другите концепти и страници (Автистан и други страници „не-Автистан“, на пример во Франција) , благодарение на нашиот систем за управување со проекти.

  Забележете исто така дека, и покрај фактот дека некои работни групи тука можат да помогнат на некои други наши страници кои имаат „активистичко“ или дури и „политичко“ дејство, Autistance.org е само алатка, не е организација, нема „Активистичка“ ниту „политичка“ улога (ниту намери за такви), и дека „стратешките“ одлуки не се донесени тука.
  Затоа, дискусиите за политиките, принципите, теориите, хипотезите и слично, не се во опсегот на Autivity.org, тука се генерално контра-продуктивни и може да бидат забранети во повеќето области на страницата (во системот за управување со проекти и во сите јавни делови на Форумот).

  Последно, но не и најважно: во Видео разговорите, регистрираните корисници можат да дискутираат за тоа што сакаат: по можност за помош на аутистичните лица, се разбира, но овие простории за разговор не се создадени за да „работат“ и нема да се донесе одлука за тоа.
  Навистина, сите важни чекори на „делата“ треба да се направат напишани (особено во системот за управување со проекти), со цел:

  • да може да гарантира правичност за лицата кои не учествувале на состанок во живо;
  • да ги анализираме подоцна (на пример, да ги разбереме грешките);
  • и, исто така, со цел повторно да ги користите како примери за слични проекти (или решенија) во иднина од други лица со аутизам или семејства на кое било место во светот.

  Нема ништо да платите за да користите Autility.org, ниту скриени такси: сè е бесплатно.
  Лицата кои сакаат да ни помогнат да ги платиме сметките, можат да направат малку донација преку Autistan.shop.

  5 1 гласање
  Оценка на статии
  Споделете го овде:
Претплатете се на оваа дискусија
Известување за
гостин
1 коментар
Најстарите
Најновиот Најмногу гласаа
Влезни повратни информации
Погледнете ги сите коментари
анонимни
анонимни
гостин
пред 6 месеци

Тест на анонимен коментар

Тие ни помагаат

Кликнете на лого за да знаете како
1
0
Соработувајте лесно споделувајќи ги своите мисли во оваа дискусија, благодарам!x